Limitele şi avantajele radioului
Din punct de vedere al costurilor radioul implică cheltuieli relativ mici avînd în vedere cheltuielile necesare utilărilor, producţiei şi emisiei programelor unui post de radio, dar şi costurile suportate de public. Ştim că pentru a exista, un post de radio, pe lîngă un spaţiu adecvat, trebuie să fie dotat cu cu o serie de aparate de înregistrare şi redare ale căror costuri sunt relativ mari, perioada de folosinţă a acestora amortizînd într-un timp scurt investiţia. Accesibilitatea radioului constă în faptul că mesajele sale sunt receptate chiar şi de cei cu un anumit handicap fizic, cum ar fi năvălitori sau cei imobilizaţi. Pentru aceştia radioul rămîne, de cele mai multe ori, cel mai eficient mijloc de informare ,dar şi un prieten fidel, nepreţios care umple un gol resimţit de cel care este singur. Şi pentru neştiutori de carte radioul rămîne cel mai accesibil mijloc de informare. Pentru a citi un ziar sau pentru a privi la televizor este necesar să se renunţe la alte preocupări, pe cînd atunci cînd atunci cînd se ascultă radioul se pot desfăşura în acelaşi timp activităţi profesionale, casnice de orice fel. Marea mobilitate pe care o oferă radioul publicului său îi poate crea însă şi unele probleme în receptarea mesajului, prin faptul că aceste poate fi pierdut şi în unele cazuri fenomenul este ireversibil.
Efemeritatea mesajului radiofonic rezultă din faptul că o informaţie auzită este mai greu de reţinut decît una citită.În cazul presei cititorul poate reveni pe text, dar în cazul radioului acest lucru nu poate fi posibil. Informaţia percepută auditiv poate să nu fie receptată din cauza redării defectuoase sau pur şi simplu din cauza distragerii atenţiei ascultătorului de un factor extern. Singurul remediu al acestei deficienţe a radioului rămîne repetarea ştirilor. Se poate observa că în buletinele de ştiri, sunt repetate unele ştiri din buletinul precedent, dar în cazul unor emisiuni în direct, ceea ce s-a pierdut rămîne definitiv irecuperabil.
Densitatea mesajului este dată de cantitate de informaţie transmisă pe unitatea de timp. În radio se lucrează sub presiunea timpului, atunci cînd se difuzează cît şi atunci cînd se prelucrează informaţia. Presiunea timpului este foarte mare pentru omul care lucrează în radio, avînd în vedere faptul că încadrarea în timp este condiţia de bază pentru un realizator, un redactor de ştiri, care trebuie să difuzeze o anumită cantitate de informaţie într-un timp limitat. Există cazuri în care munca jurnalistului de radio este solitară, atunci cînd trebuie să facă o înregistrare în teren şi este necesară deplasarea împreună cu un tehnician. În majoritatea cazurilor însă, o emisiune de calitate este rezultatul unei colaborări perfecte între realizator, redactor şi echipa tehnică formată din tehnicieni, operatori şi ilustratori muzicali. Ei trebuie să coopereze, fiecare ştiind precis ce are de făcut, sau nu colaborează şi atunci pot apărea defecţiuni care de obicei sunt sesizate de către publicul ascultător.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu