luni, 5 octombrie 2009

POLITICĂ

Formatori de opinie


Rorul mass-media în campaniile electorale a ajuns să constate că influenţa lor nu se exercită decît prin aceşti intermediari între marile mijloace de difuzare şi public. Cine sunt cei care în jurul lor dau strălicire propiilor idei, şi impun propria opţiune altora? Cercetarea îşi propune să-i identifice iar politicul se strădueşte să-i convingă. De seducerea unuia poate însemna seducerea unui întreg grup sau grupurilor pe care le influenţează. Într-o societate care posedă simnţul erarhiei, influenţa sa este mare, şi mulţi alegători se decid în funcţie de îndrumările sale. Aici notorietatea o are doctorul, preotul, învăţătorul, etc.
Personalitatea pilot aparţine mai degrabă lumii vedetelor de consum făcînd parte din lumea cîntecului sau a cinematograficului, a literaturii sau a afacerilor, ea este o stea a cărei strălucire va lumina şi candidatul ales. Dacă acest candidat este şi el un star politic, personalităţile care i se alătură se poziţionează de asemenea ca staruri. În cazul acesta iluminarea este reciprocă. Vedetei la care se apelează sau care preîntîmpină apelul pentru susţinerea unei candidaturi i se recunoaşte o anumită greutate a opiniei, se admite că influenţa ei este reală. Astfel între candidat şi vedetă se produce un schimb de procedee. De asemenea, alegerile prezidenţiale se pretează la etalarea personalităţilor, întîlnirilor la vîrf, aglomeraţiei de staruri. Unele vedete care şi-au dobîndit faima în alte domenii sunt tentate să se lanseze în politică.
Experţii sunt profesioniştii mass-media ziarişti, specialişti în sondaje, profesori universitari deseori consultanţi care comentează evenimentele, încercînd să reflecte opinia publică sau să prevadă evoluţia acesteia. Influenţa lor se exercită prin opţiunea de a valoriza o temă sau alta, de a pune o întrebare sau alta. Ei îndeplinesc funcţia de „ageda setting” adică precizează obiectivele alegerilor şi ordinea importanţei acestora, fixează într-o oarecare măsură, agenda campaniei şi situează politicienii. Obiectivele evidenţiate de experţi nu sunt neapărat şi cele care îi frămîntă pe alegători.

Niciun comentariu: