luni, 31 mai 2010

Politica

Manipularea prin ştiri a societăţii


Trebuie să recunoaştem că, în fiecare "poveste", a existat şi un sîmbure de adevăr. Ca manipularea să reuşască este nevoie şi de adevăr. Este greu, aproape inposibilfabrici o minciună perfectă. O minciună, pentru a deveni credibilă, are nevoie de fapte anterioare adevărate sau cel puţin considerate credibile. dar nu de fiecare dată manipulările sunt făcute cu minuţiozitate şi astfel ele devin realităţi. Sau acestea pot fi pentru cei care nu doresc să privească cu adevărat ce li se pune în farfurie. Se poate manipula pornind de la fapte reale. Netrucate. Şi iată cum. Pentru a întări convingerea populaţiei că instituţiile statului îşi fac treaba sunt filmate acţiuni ale poliţiei cînd, în urma unor razii de amploare, sunt arestate zeci de prostituate. Sau cînd sunt arestaţi consumatori de droguri şi, pe lîngă faptul că aceştia sunt încătuşaţi, sunt prezentate şi cîteva doze preparate. Şi alte imagini cu reprezentaţi ai guvernului prin pieţe pentru eliminarea speculatorilor. Toate aceste imagini sunt reale, dar nu au ca scop decît intoxicarea opiniei publice. Dacă instituţiile statului îşi fac corect datoria atunci aceştia arestează pe lîngă prostituate şi proxeneţii acestora, pe lîngă consumatorii de droguri şi micii dilări şi capii acestora. După cum şi în pieţe, specula este organizată şi controlată de anumiţi indivizi. Genul acesta de manipulare este realizat după modelul picăturii chinezeşti. Zeci, sute de imagini şi astfel de ştiri şi omul obişnuit va avea impresia că cineva se ocupă de el şi îl apără cu adevărat. La rîndul lor jurnaliştii bifează aceste ştiri, deoarece este mai bine să aducă ceva în redacţie decît să vină cu mîna goală. Nu ştirile serioase şi credibile fac înconjurul lumii cel mai iute, ci cele mai anecdotice. Mulţimea nici nu are nevoie de un alt gen de limbaj, deoarece acesta reţine doar enunţuri simple şi uşor hazlii, anecdotice. Consumatorul de informaţii nu va şti dacă acestea sunt fabricate sau nu. Cum nici nu va şti dacă o întîmplare prin care trece (adică devenind chiar protagonistul unei ştiri) a fost creată sau nu. Dar spontaneitatea, nu de puţine ori, este rezultatul unei îndelungate elaborări, ca şi unele coincidenţe.







2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte interesant blogul tau, dar are o arie de acoperire redusa.
foarte frumos ca tu mai crezi in ceva si faci ceea ce iti place. continua!

Anonim spunea...

Bună Ziua
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhisper_com sau un email radiowhisper_com@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!